Maes Terápia

“2015-ben végeztem el, a Magyarországon először meghirdetett, angol nyelven tanított, Maes terápiát.”

Jean-Pierre Maes, a londoni Bobath Terápiás Centrum egyik vezető terapeutája a Bobath terápia alapján, 25 éves tapasztalatából szűrte le és fejlesztette ki a komplexebb, még differenciáltabban ható, a gyermekek életkori sajátosságainak még inkább megfelelő módszerét a Maes terápiát cerebral paresis vagy hasonló neurológiai kórképek hatékony kezelésére.

Az eddig elterjedt terápiák, fejlesztő stratégiák elméletét és gyakorlatát szintetizálja a gyermek fejlettségi fokának megfelelően, komplex ingereket biztosít a központi idegrendszer számára, ezáltal a központi idegrendszer képessé válik a kóros minták (pl. mozgások) helyett újabb, célszerűbb minták kialakítására. Az idegrendszer hierarchikus építményében tudatosan törekszik az összes szint működésének a kihasználására. Az ingerek adásában tekintetbe veszi az egyéni érzékenységeket.

Már kiscsecsemő kortól (0-3 év) alkalmazható, ami nagyban növeli a javulás esélyét. Minél korábban kezdjük el a kezelést, annál nagyobb eséllyel enyhíthetjük a tüneteket, mert új idegpályák alakulhatnak ki a sérülés mellett.

A Maes-terápia lényege, hogy az első vizsgálat során a gyermek mozgását megfigyeli, részletesen analizálja, a gyermek egyéni és sajátos képességei alapján meghatározza a nem tipikus koordinációs minták kialakulását, azok rövid és hosszú távú következményeit, ezek hatását a mindennapi aktivitásra (mobilitás, önellátás, játék, kommunikáció).

A Maes-terápia célja az egyéni, személyre szabott kezelési stratégiák kialakítása, amelyek képessé tehetik a gyermekeket olyan új fejlődési utak végigjárására, amelyet egyedül, terápiás segítség nélkül nehezen tudnának megtenni, vagy nem lennének képesek végigjárni.

A terápia a szülőknek is segítséget nyújt, hogy a különböző gondozási technikákkal segítsék a kezelés hatékonyságát.

A módszer modern, gyermekbarát, szelíd, fájdalom mentes, figyelembe veszi a gyermek és szülő közérzetét, lelki szükségleteit, valamint az aktuális szakmai felismeréseket, törekvéseket is.

A MAES terápia során nagyon fontos tényező az oldott légkör, a stressz mentesség, hiszen a központi idegrendszer tanulási folyamatai ilyen körülmények között a leghatékonyabbak. Ez a gyermekekkel való munkában játékok és játékosság által valósulhat meg, ami a terapeutától nagyfokú kreativitást és – a céltudatos munka mellett – szinte folyamatos „improvizációt” igényel.

Linkajánló: MAES Therapy Facebook site