McKenzie módszer

A McKenzie módszer egy speciális mozgásterápia, bizonyos gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere, amelyet Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász dolgozott ki. Világszerte ez az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás.

Mikor alkalmazzuk?

Olyan gerincbántalmakra alkalmazzuk, melyek hátterében nem gyulladás, hanem valamilyen mechanikus eredet húzódik meg: becsípődésekre, nyomódásokra, lumbágóra, isiászra, gerincsérv esetén (kivéve a kizáródott sérvet). Ezek a rendellenességek erre a speciális, mechanikai terápiára nagyon jól reagálnak, így a kezelés rendkívül hatékony.

A módszer aktív mozgásterápiára, avagy gyógytornára épülő rendszer, mely a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokat hangsúlyozza. Az összeállított gyakorlatokkal a beteg megtanulja saját maga befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét. A beteg aktívan részt vesz gyógyulásában. Az otthonra adott gyógytorna gyakorlatok, könnyen elsajátíthatóak, és ergonómiai tanácsokat is tartalmaznak.

Célunk, hogy a műtéti beavatkozást elkerüljük.

A gyógytorna összeállítását egy alapos mozgásvizsgálat előzi meg, ahol a specialista felméri a beteg állapotát, illetve azt, milyen célzott mozgásokra van szüksége a javulás eléréséhez. A kezelés egyénre szabott, függ a beteg állapotától, életkorától, fizikai adottságaitól, az elváltozás mértékétől. A terápia csak szakember irányítása mellett végezhető!