Schroth terápia

1983-ban került kezembe a Schroth módszerről szóló német nyelvű könyv (Katharina Schroth: Dreidimensionale Scoliosebehandlung). Megértve a kezelés alapelveit, elméletét, valamint látva a könyvben publikált eredményeket, megtetszett zsenialitása, felépítése, bár az egyik legbonyolultabb terápia.

1984-től nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is alkalmazhattam a gerinc problémában szenvedő gyermekeknél a gyermekkórház ortopédiai osztályán. Gyakorlatvezetés során a gyógytornászhallgatókat is megismertettem a módszerrel. Előadásokat tartottam a Gyógytornászképző Szakon, Ortopédiai Tudományüléseken, Kongresszusokon, Gyógytornász Kongresszuson. Így a Schroth terápiát megismerte az ortopédiai osztály, a kórház, elterjedt a gyógytornász, és az ortopédiai szakmában is.

2000-ben, Magyarországról először, lehetőségem volt a Schroth módszert elvégezni, és levizsgázni német nyelven a Schroth Klinikán (Asklepios Katharina-Schroth-Klinik), Bad Sobernheimben, és így lettem Schroth terápeuta.

Örülök, hogy részt vállalhattam a Schroth módszer Magyarországra hozatalában, és elterjesztésében.
Az alábbi video egy rövid történeti áttekintést ad erről a módszerről.( ha valaki nem tud németül a képekből érthető lesz minden)

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

A Schroth – terápia jelenleg a leghatékonyabb módszer a gerincferdülés kezelésére, illetve a légzésfunkció javítására. Katharina Schroth a 20. század elején dolgozta ki a háromdimenziós scoliosis terápiát. Ő maga is érintett volt a betegségben és saját testén kísérletezte ki módszerét, melynek legfontosabb eleme a háromdimenziós légzés volt.

Ez a terápia az aszimmetrikus betegséget aszimmetrikusan közelíti meg, egyénre szabottan, három dimenzióban, az adott görbületnek megfelelően korrigál, és ebben a helyzetben speciális, háromdimenzionális (un.forgató) légzést alkalmaz.

A Schroth módszer célja a növekedés befejeződéséig a görbület csökkentése, a csigolyák és bordák torziójának csökkentése, és az izomerő-egyensúly zavarainak helyreállítása. A megfelelőbb terápiás módszer kiválasztásában a gerincferdülés súlyosságán kívül nagy szerepet játszik a progresszió mértéke és sebessége, valamint a beteg kora és csontérettsége is.

Egy hosszú ideje fennálló állapot, mint például a scoliosis, képes a testtartás alapmintáit átalakítani, ezért a páciens a kóros testformát érzi normálisnak. A kezelés során elősegítjük, hogy felismerje a helytelen testtartását, és ezt korrigálva, célzott légzéssel kiegészítve, az optimális testtartást tudja elérni. A kezeléseket legjobb tükör előtt végezni, hogy segítsük a páciens vizuális kontrollját, és a megfelelő korrekció elérését.

Rendszeres gyakorlás során elérjük, hogy az új, korrigált testhelyzet tudatosuljon, és reflexszerűvé váljon.

Mikor alkalmazzuk?

gyermekkori, serdülőkori és felnőttkori gerincbetegségek: scoliosis és Scheuermann