Korai fejlesztés célja

A csecsemőkori (0-1év) és kisgyermekkori (1-3 év) izomtónus eloszlási zavar, valamint a mozgásfejlődésben való elmaradás gyakran kihívás elé állítja a szülőket.

Ezek az eltérések kezelés nélkül másodlagos problémákat okozhatnak elsősorban koordinációs, egyensúlyi zavarokat, melyek álláskor, járáskor, futáskor feltűnővé válnak. Óvodáskorban pl. alvászavart, beszéd késést, hiperaktivitást, iskoláskorban pedig pl. olvasási, számolási, rajzolási nehézséget okozhat. Ezen kívül a gyerek fokozott érzékenységet mutathat pl. tapintás, ruhadarabok, tisztálkodás, járművek, hangok, fények, ételek felé. Érzelmeiben hullámzó, magatartásában kiszámíthatatlanná válhat.(szenzorium – érzékelés érzékenysége).

Minél hamarabb avatkozunk be korai fejlesztést alkalmazva, annál hamarabb lehet csökkenteni vagy teljesen leépíteni a gátló tényezőket, és megelőzni (prevenció !!!) a másodlagos tüneteket.
Általában komplex problémával állunk szemben, melynek megoldása, kezelése, több terápia bevonásával történik a családdal együttműködve. (fascia technikák, mozgásterápia, szenzomotoros integrációs terápia, csecsemő reflexek leépítése INPP, alapozó terápia, logopédia, pszichológiai tanácsadás, zeneterápia stb.)

Mit jelent ez?

Először gyermekneurológus, és ha szükséges gyermekortopédus is lássa a gyereket, mielőtt elkezdjük a mozgás fejlesztését.

Szakember(ek) segítségével ki kell választani a megfelelő terápiát, melyek egymásra épülnek, vagy kiegészíthetik egymást, figyelembe véve a gyermek életkorát, tüneteit, pszichés, kognitív képességeit, viselkedési mintázatát, szociális helyzetét stb.

Izomtónus eloszlási zavarnál és megkésett mozgásfejlődés esetén először a mozgás-szervrendszert vizsgáljuk meg (csont-, ízület-, izom-, ín, szalagrendszer, és az ezeket beborító kötőszövet azaz fascia, stb), majd a csecsemő reflexeket és a mozgásfejlődés szintjét. A vizsgálati eredmény által következtethetünk az idegrendszer érettségére és működésére.

Az izomtónus eloszlási zavarok, mint a csökkent izomtónus (hipotonia), vagy fokozott, feszes (hipertonus) izomtónus, nemcsak az idegrendszert és az izmokat érintik, hanem az őket körül vevő fasciát is. Letapadásokat, rövidüléseket, elcsavarásokat okozhatnak.

Ma már több fajta fascia manuális technika létezik, mely hatékonyan orvosolja a fasciában végbement elváltozásokat és normalizálja az izomtónust.

Elvégeztem a Dévény módszert, de a mindennapokban a Pfaffenrot manuális technikát alkalmazom, nem sírnak a gyerekek, hatása nagyon látványos, maradandó. Ezt kiegészítem a szükséges mozgásterápiával.